CRIZA DE SOFERI A FOST REZOLVATA!Au inceput sa dreseze gainile sa mearga singure la fast food-uri, supermarketuri si altele. Codul rutier se modifica pentru a acorda prioritate gainilor in orice situatie din trafic pentru ca autolivrarea de pui si gaina e mai urgenta fata de orice altceva. Un cocos pintenat este dotat cu girofaruri albastre pentru a merge in fata sa poata deschide calea gainilor.

Reprezentantii IRU, UNTRR si alte asociatii ale transportatorilor se plang pe la guverne de faptul ca companiile de transport si-au cumparat custi pentru soferi degeaba si ca gainile sunt exploatate fiind lasate libere sub cerul liber. Ei militeaza pentru drepturile gainilor care prezinta o concurenta neloiala si care ar trebui sa aiba drepturi de cazare cel putin egale cu ale infractorilor adica o suprafata de minim 6 m patrati cu minim 2.5 m inaltime si bineinteles facilitati sanitare separate, ceea ce le asigura si un somn linistit avand paza asigurata. Pana si unul dintre infractorii inchisi la inchisoarea Jilava isi arata ingrijorarea:

” – Daca soferii se imputineaza cine mai plateste pentru drepturile noastre? Spre exemplu ganditi-va la Dincă, saracul, e om batran!”

Programul de calatorie al gainilor ar trebui sa fie previzibil sau, in lipsa acestei conditii sa fie compensat suplimentar. Contractele de autolivrare ar trebui sa fie similare cu contractele de munca ale soferilor fiind reduse in mod obligatoriu la 8 ore pe zi. Un reprezentant al transportatorilor declara:

” – Nu putem abuza de gaini sa aiba programe de 13-15 ore in fiecare zi mai ales atunci cand nu sunt platite nimic pentru orele suplimentare. De asta avem soferi. DUHHH!”

IRU si UNTRR lupta pentru drepturile gainilor si pentru ca sunt platite doar cu hrana necesara sa poata ajunge la destinatie. Ei spun ca gainile care dorm pe drumuri (mai ales cele care merg international) nu primesc nimic care sa compenseze pentru faptul ca le este imposibil pe parcursul vietii scurte pe care o au sa isi formeze o viata sociala alaturi de celelate gaini din familie sau din grupul propriu fiind nevoite 24/24 ore sa fie acolo unde spun comenzile dresorului si sa le urmeze. Transportatorii sunt revoltati de concurenta neloiala creata de aceasta situatie si care le ruineaza planurile de a-si cumpara ultima Tesla pentru a salva planeta sau de a-i ajuta pe saracii greci atunci cand fac vacante la ei la mare. De asemenea ei incearca sa-i ajute pe soferi oferindu-le custi care sunt mai bune decat ce au ei acasa.

Pe aceasta cale si noi soferii facem apel la guvern ca sustinem propunerile UNTRR, IRU si a celorlalte asociatii ale transportatorilor si promitem sa ne intoarcem cuminti in cusca noastra fara sa mai pretindem sa fim platiti conform standardelor din tarile unde lucram. Vom fi fericiti cu salariul minim din Romania reprezentand aproximativ 20% din banii primiti, restul de 80% fiind lasat la indemana transportatorilor pe care ni-l dau sub forma de diurna in functie de cum ascultam comenzile de a incalca legile, propriile drepturi sau daca spun ei ca e criza si nu mai au de unde acorda diurna. E dreptul si decizia lor si intotdeauna au fost corecti. Cu atat mai mult ne vom tine de promisiune cu cat am aflat ca gainile din afara Europei pot fi dresate si trimise aici neavand nevoie de pasapoarte sau de orice altceva. Lucram si pe gratis, promitem, numai sa ne putem plimba prin Europa pe banii transportatorilor. Colegilor din vest le sugeram sa vina in estul Europei pentru locuri de munca si le putem garanta ca vor fi trimisi sa lucreze pe gratis la ei in tara. Trebuie sa tinem piept impreuna gainilor.

Multumim guvernelor din toata Uniunea Europeana si Comisiei Europene. Avem “incredere” ca vor rezolva aceasta criza si ca nu vor submina prin deciziile lor piata turismului European cu camionul.

Articol scris de Lucian Mititelu, fost sofer care n-a mai rezistat in aceasta industrie unde gainile pot sa faca ce vor prin Europa. Macar de s-ar aduce soferi din Afganistan, Siria, Nepal, Filipine, Ukraina sau cine stie de unde. Cu siguranta si ei vor sa faca turism gratis prin Europa. Mi-e dor de cusca mea, mai ales de cea de demult apartinand statului norvegian: Bring.

“Pamflet”: orice asemanare cu realitatea este pur neintamplatoare.Categories: Open Letter, Road Transport, Română, Uncategorized

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: