România contestă pachetul de mobilitate! DE CE?


Masa soferilor pe drumurile Europei

Scrisoare deschisa catre Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC)

Buna ziua!

Ca cetățean al României și în calitatea de membru și colaborator al sindicatului SLT – Sindicatul Lucrătorilor din Transporturi vă adresez această scrisoare deschisă prin care, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public vă solicit urmatoarele informații:

1. În ceea ce privește contestatiile expuse in comunicatul de presa din 23 Octombrie ( http://www.mt.gov.ro/web14/spatiul-media/comunicate-de-presa/3151-23102020 ) sunt interesat ce consultații a susținut Ministerul Transporturilor și anume cu ce parteneri sociali?

2. Să publicați acțiunile în anulare înaintate CJUE, sau dacă acestea au fost deja publicate vă rog să publicați un link spre aceste documente și să mi-l/ni-l aduceți la cunoștință.

3. Deoarece România atacă măsurile noului pachet de mobilitate sunt interesat ce măsuri și demersuri a adoptat România pentru a se asigura că drepturile șoferilor profesioniști români sunt respectate conform Directivei 96/71/CE dar și a Regulamentului ROMA I, cel puțin din momentul aderării României la Uniunea Europeană și până in ziua de azi. Deși nu e de competența României și a autorităților române să facă aceste verificări (conform unui răspuns pe care l-am primit de la ITM înregistrat cu numărul P163/1054/22.01.2018), România totuși are obligația să se asigure că cetațenii săi sunt tratați în mod non-discriminatoriu pe teritoriul altor state iar acest lucru implică respectarea drepturilor muncitorilor români conform legilor muncii locale din țările unde sunt detașați, in concordanță cu directiva si regulamentul UE menționate mai sus în acest alineat.

(La acest punct mă refer la termenul “detașat” definit de Directiva 96/71/CE nu la cel din Codul Muncii românesc care nu are nici o validitate pe plan internațional întrucât contravine acestei directive. Un termen mult mai apropiat de cerințele acestei directive este defapt termenul delegare din codul muncii romanesc, un termen sub care transportatorii români se ascund pretinzând ca șoferii lor nu sunt detașati în timp ce în realitate acești șoferi sunt detașați conform directivei.)

4. Ce inseamnă spațiu de cazare? Conform Codului Muncii salariații au dreptul la acoperirea cheltuielilor cu cazarea și în opinia mea în mod implicit au dreptul la cazare atunci când sunt delegați sau detașați (indiferent dacă vorbim de detașarea definită de Codul Muncii sau de cea definită de Directiva 96/71/CE). Conform tuturor legilor pe care le cunosc vehiculele sunt doar vehicule și în nici un caz nu sunt spații de cazare. Dacă dumneavoastră cunoașteți prevederi care să contrazică această afirmație vă rog să mi/ni le aduceți la cunoștință tuturor. În trecut am făcut prin două scrisori deschise ( Scrisoarea deschisa 1 înregistrată cu nr. 2546/223, 3372/286/2018 și Scrisoarea deschisa 2 înregistrată cu nr. 2546/3372/1347 din Data 15.05.2018 ) o expunere clară de argumente împotriva afirmațiilor care susțin că vehiculele ce intră sub incidența Regulamentului (CE) 561/2006 ar putea fi considerate ca spații de cazare și prin această scrisoare deschisă readuc în actualitate cele două scrisori deschise precedente pe care vă invit să le citiți si sa le luați în considerare!

5. Vă rog să-mi aduceți la cunostință în cazul în care România contestă interzicerea efectuării repausurilor săptămânale în vehicule, care sunt condițiile minime de cazare pe care angajatorii români trebuie să le ofere muncitorilor români delegați/detașați și care sunt legile ce prevăd aceste condiții? Sunt convins că le cunoașteți, altfel nu ați declanșa o asemenea acțiune împotriva drepturilor șoferilor. În curând sunt 3 ani de zile și nimeni nu mi-a dat aceste informații de interes public privind condițiile minime de cazare de care ar trebui să beneficieze muncitorii români detașați/delegați deși le-am solicitat în mod explicit în cele două scrisori deschise anterioare. Le aștept cu mare interes!

6. Pentru că intenționați să contestați măsurile noului pachet de mobilitate vă rog să-mi aduceți la cunoștință măsurile și controalele efectuate de autoritățile române cel puțin în ultimii 10 ani pentru a se asigura că dreptul șoferilor români de a primi cazare în fiecare zi au fost respectate de către angajatori și care au fost rezultatele acestor acțiuni.

Consider că trebuie informată atât Comisia Europeană cât și Parlamentul European despre aceste lucruri și prin urmare le voi furniza aceste informații (sau lipsa lor) atunci când voi primi răspunsurile dumneavoastră.

Pentru moment ma opresc aici, dar cel mai probabil voi reveni.

Vă mulțumesc în mod anticipat pentru informații!
Lucian Mititelu.Categories: Open Letter, Road Transport, Română

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: